16.11.2013

Busuiocul cerbilor

Nume latin: Mentha pulegium.
Numiri populare:  Busuiocul cerbilor, izma proasta, branola, busuiocul calului, busuiocul fetelor, diana salbatica, musetel de camp, buruiana de buba rea, busuioc de camp, coroaba, gluga ciobanului, iarba lui antonie, iarba lupăriei.

Compuși activi:
     Uleiul esențial, obținut prin antrenare cu vapori de apă, conține în principal pulegonă (până la 90%), mentonă, izomentonă, piperitenonă, octanol și trans-izo-pulegonă. Planta mai conține tanin și diosmină.

Indicații:

     Gastrite și dispepsii, flatulență, afecțiunile căilor respiratorii, gută, stimulent al sistemului nervos.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Tulpinile frunzoase, cu inflorescente, se recolteaza de când apar primele flori. Sunt apoi uscate și folosite la infuzii și tincturi.

Mod de preparare și administrare:
     Parțile aeriene ale plantei recoltate în timpul înfloririi, o linguriță la o cană cu apă; se beau 3 căni pe zi, după mesele principale.
     Se poate prepara și o tinctură din 10 g planta la 100 ml alcool 70°, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 40-50 picături în puțină apă, după mesele principale.

Contraindicații:
     Uleiul esențial nu se utilizează intern, fiind toxic și avortiv, din cauza conținutului mare de pulegonă. În doze mari, uleiul esențial poate duce, la întoxicații grave.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu