29.11.2013

Ciuboțica cucului


Nume latin: Primula officinalis.
Numiri populare: Aglică, aglice, agliș, agliț, agricea, anchicel, andicel, anghelină, anglicei, calce, calță, cinci clopoței, cinci foi, cheiți colorate, ciobotă mică, ciubotele cucului, cizma cucului, ogliciu, oglincei, talpa gaștei, țâța caprei, țâța oii, țâța vacii, urechița ursului.

Compuși activi:
     Rizomii și rădăcinile de ciuboțica cucului conțin 5-10% saponozide triterpenice, primulina, acidul primulinic A și alte tipuri de saponozide, heterozide generatoare de ulei esențial, primverozida și primula verozida care, prin hidroliză, dau ca aglicon esterul metilic al acidului metoxiaciclic, zaharuri, taninuri și o enzimă primveraza, flavonoide, amidon, săruri minerale.
Cercetări efectuate în țara noastră au demonstrat că primula genina A se transformă în timpul hidrolizei acide în cinci compuși diferiți.
Florile de ciuboțica cucului conțin de asemenea flavonozide și saponozide iar frunzele cantități apreciabile de vitamina C (2,5-3,5 g% în frunzele proaspete), precum și beta-caroten.

Indicații:

     Gripă, bronșită, pneumonie, tuse convulsivă, litiază urinară, cefalee, migrene, nevralgii, reumatism, gută, vertij, vărsături.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Rizomii și rădăcinile se culeg primăvara, de timpuriu și în vremea înfloritului. Se spală și se usucă la soare sau în poduri bine aerisite. Uscarea artificială la 40-50°C. Florile se recoltează pe timp frumos, se usucă la umbră, într-un singur strat. Uscare artificiala la 35-40°C. Toate se păstrează în pungi de hârtie.

Mod de preparare și administrare:
     Rizomii și rădăcinile uscate se folosesc sub formă de decoct preparat din 1 linguriță plantă la o cană cu apă (se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu). Se beau 2-3 căni pe zi. Când se depășește această doză, produc vomă.
Florile, 2 lingurițe la o cană cu apă, sub formă de infuzie; se beau 2-3 căni pe zi îndulcite, preferabil cu miere.
Frunzele crude, tinere, în amestec de salate de primăvară.
Uscate, sub formă de infuzie, o lingură de frunze la o cană cu apă; se beau 2 căni pe zi.

Contraindicații:
     Dacă se respectă dozele indicate, nu prezintă reacții adverse sau efecte secundare.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu