22.11.2013

Cicoare

Nume latin: Cichorium intybus.
Numiri populare: Cicoară, cicoare de câmp, cicoare de vară, cicoare sălbatică, cicorie amară, cociță, doruleț, dudău, floarea secetei, încingătoare, mestică, scai voinicesc, scăiușeț de casă, sporiș.

Compuși activi:
     Părțile aeriene ale plantei conțin un glicozid al esculetinei, 6-7-dioxicumarina, numit și cicorină, inulină, arginină, colină, acid dicafeil-tartaric sau acid cicoric, levuloză, substanțe minerale (în special fier, fosfor,calciu).
Latexul din rădăcini conțin substanțe triterpenice amare: lactucina și lactopicrina; inulină, intibină, fructoză, pentozane, colină, alfa și beta-lactucerol, taninuri, ulei esențial, rezine. 

Indicații:

     Lipsa poftei de mâncare, astenie, anemie, insuficiență biliară, hepatică, colici hepatice, atonie gastrică și digestivă, dermatoze, gută, litiaze, artritism, infecții urinare, hidropizie, constipație.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Părțile aeriene se culeg din perioada înfloritului (iulie-august) până la lignificarea tulpinilor. Se taie planta de la bază, inclusiv cu frunze. Se curață, se usucă la umbră în poduri sau soproane bine aerate. Rădăcinile se recoltează în septembrie-octombrie. Se spală și se usucă la soare, în poduri cu tablă sau în încăperi încălzite. Uscarea artificială la 40°-50°C. Se păstrează în pungi de hârtie.

Mod de preparare și administrare:
     Din 1-2 lingurițe de rădăcină sfărâmată la o cană cu apă se prepară un decoct scurt (10 minute). Se beau 2-3 căni pe zi.

Contraindicații:
     Persoanele care suferă de un blocaj sau de o inflamație a intestinelor trebuie să consulte un specialist în medicina plantelor înainte de a consuma cicoare.
Până în acest moment, nu s-au raportat efecte adverse.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu