14.11.2013

Busuioc


Nume latin: Ocimum basilicum. 
Numiri populare:  Busuioc dulce, borjolică, bosioc, mătăcină, vasileac,  busuiocul cerbilor, buruiana de buba rea, busuioc de camp, coroaba, gluga ciobanului.indicatii 

Compuși activi:
     Uleiul esențial este în cantitate de 0,10-0,20%, fiind constituit în proporție de 70-88% metil chavicol și cantități mici de linalol, citrolenol. S-au mai identificat anetol, beta-sitosterol; saponozide triterpenice și taninuri în părțile aeriene ale plantei. Semințele sunt bogate în mucilagii.

Indicații:

     Tulburări gastro-intestinale, tulburări ale căilor respiratorii, bronșită, tuse, otalgii, sinuzite, stimulent al sistemului imunitar, gripa, boli infecțioase, anxietate, depresie, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Tulpinile frunzoase, cu inflorescente, se recoltează de când apar primele flori, de vară până toamna. Sunt apoi uscate și folosite la infuzii și decocturi.

Mod de preparare și administrare:
     Planta sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană după mesele principale.
Uleiul volatil, sub formă de inhalații, frecții, unguente.
Intern, uleiul volatil se utilizează foarte diluat (10 picături la 100 g ulei comestibil) din care se ia câte o linguriță tot după mesele principale.

Contraindicații:
     Foarte rare. Uneori, la unele persoane, prezintă intoleranță. Contraindicat în timpul sarcinii. Uleiul este iritant al pielii în cantități mari.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu