22.11.2013

Cerențelul

Nume latin: Geum urbanum.
Numiri populare: Ridichioară, cuișoriță, verenţel, albeaţa, bărbuşoară, buruiană pentru inimă rea, buruiană de cucui, cerculeţ, crânceş, cuişoriţă, iarba-faptului.

Compuși activi:
     Rădăcinile și rizomii conțin 10-18 % taninuri, ulei esențial, o heterozidă (geina sau geozidul) și o enzimă (geaza) care dedubleză geina în vicianoză și eugenol. Transformarea are loc în rizomii și rădăcini în timpul uscării. Rizomii și rădăcinile mai conțin substanțe amare, gumi-rezine, amidon, zaharoză, rafinoză și alte zaharuri, săruri minerale.

Indicații:

     Diaree, antiseptic, calmant, enterocolite, gingivite, dureri hemoroidale și menstruale. 

Recoltare, uscare, păstrare:
     Rizomi și rădăcinile se scot primăvara sau toamana, se spală, se taie în bucăți mai mici și se lasă la uscat.

Mod de preparare și administrare:
     Decoctul se prepară din 2 lingurițe rizomi și rădăcini uscate și bine mărunțite la o cană cu apă; se beau 2 căni pe zi neîndulcite. Se poate utiliza și pulberea de rizomi uscați, mărunțiți fin, din care se ia câte ½ linguriță de 2-3 ori pe zi.
Tinctura se prepară prin macerare timp de 8 zile, 20 g rizomi la 100 ml alcool de 60°. Se iau 20-25 picături de 3 ori pe zi. Cu această tinctură se poate face în diluție de 1:1 badijonări gingivale iar ca atare se aplică pe răni pentru a opri hemoragiile.

Contraindicații:
     Respectând dozele menționate, nu se produc efecte secundare sau reacții adverse. În cantități supradozate, poate da naștere la greață și vărsături. Se recomandă administrarea cu prudență în sarcină și numai la recomandarea medicului.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu