29.11.2013

Coada calului


Nume latin: Equisetum arvense.
Numiri populare: Barba sasului, barba ursului, bota calului, bota cucului, brădișor, coada iepei, coada mânzului, coada șopârlei, coadă goală, codaie, iarbă de cositor, mânzoaică, nodațică, opintici, părul porcului, peria ursului, sirușliță.

Compuși activi:
     Coada calului conține 10-20% substanțe minerale din care peste 60% sunt formate din acid silicic și silicați. Silicații și acidul silicic sunt solubili în proporție de 10-15%. Mai conține potasiu, aluminiu și mangan, flavonoizi (0,3-1%) în special glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeici și protocatehic, alcaloizi (urme de nicotină), acizi polymici și dicarboxilici, fitosteroli, saponozide, beta-sterol, acid malic și oxalic, gliceride ale acizilor stearic, limoleic, oleic, dimetil sulfone, cantități mici de vitamina C si urme de ulei esențial.

Indicații:

     Reumatism, artroză, spasmofilie, oboseală, decalcifiere, celulită, retenție de apă, nervozitate, diabet, amenoree, oboseală asociată cu șoc emoțional, pierdere de memorie, constipație asociată cu spasmofilie, demineralizare, hemoragii, edeme, ulcer stomacal, negi.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Se culeg tulpinile sterile, în iulie-septembrie, pe o vreme frumoasă, după ce s-a ridicat roua, se taie la 5-6 cm de la sol, se usucă la umbră, în locuri aerisite, ori artificial la 40°C și se întorc zilnic. Se păstrează în saci de hârtie sau pânză. 

Mod de preparare și administrare:
     Sub formă de decoct din 2 lingurițe plante la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi. Tinctura se prepară din 20 g plantă uscată la 100 ml alcool de 60° prin macerare 8 zile. Se iau 25-30 picături de 3 ori pe zi în puțină apă.

Contraindicații:
     Nu se recomandă în sarcină și alăptare.
Coada-calului poate irita tractul digestiv.
Este bine sa evitați dacă suferiți de boli cardiace sau renale.
Nu prelungiți o cură de coada-calului mai mult de 6 săptămâni.
Atenție! Coada-calului poate fi confundată cu o plantă otrăvitoare asemănătoare, care crește în mlaștini (Equisetum palustre).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu