14.11.2013

Bradul alb

Nume latin: Abies alba.
Numiri populare:  brad alb, brad nemeş, brad argintiu, brad de colorado, bradău, brădac, brădaică, brădan, brădişor, brădoi, brădui.

Compuși activi:
     Uleiul esențial obținut prin antrenare cu vapori de apă din frunze și rămurele conține în principal: l-limonen, l-acetat de bornil, aldehidă laurică și sesquiterpene. Uleiul esențial obținut din conuri conține borneol, acetat de bornil, un alcool și sesquiterpene. Scoarța de brad conține 4-5 tanin. Rășina din scoarța se poate utiliza la fabricarea terebentinci, care după purificare, dă produsul farmaceutic ,,Aetheroleum rebintinae”.

Indicații:

     Analgezic, expectorant, anti-tusiv, deodorant, stimulent, tonic și revulsiv.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Mugurii se culeg primăvara când sunt cruzi și se usucă în strat subțire la umbră.

Mod de preparare și administrare:
     Intern, sub formă de sirop preparat din 200 g muguri la 650g zahăr și 350g apă. Se beau 4-5 linguri pe zi.
Extern, crenguțele de brad în combinație cu alte plante aromatice(cimbru, mușețel, flori de tei) 300 g amestec de plante se infuzează în 5 l de apă care se pune fierbinte în cada de baie.

Contraindicații:
     Nu s-au semnalat.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu