12.11.2013

Angelică


Nume latin: Angelica archangelica
Numiri populare: anghelică, angelină, antonică, buciniș, cucută mare.

Compuși activi:
     Rădăcinile plantei conțin 0,35-1,9% ulei esențial, din care 80-90% este format din monoterpene ca beta-felandrene, alfa-felandrene și alfa-pinene, sesquiterpene, 0,3% acid angelic, 6% rezine, acizi fenolici între care acid clorogenic și acid cafeic acizi grași, cumarine furanocumarine, zaharuri, taninuri, bergapten și ostol, săruri minerale. Rădăcina uscată și tăiată sub formă de rondele are termen de valabilitate 18 luni, iar pulberea 24 de ore.

Indicații:

     Excitant cerebral, depresie, lipsa poftei de mâncare, meteorism , enterite, are acțiune bacteriostatică, indigestie, flatulentă, dureri de stomac, spasmul intestinal, tuse, răceli și gripă, bronșită, gută, psoriazis.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Rădăcinile dure sunt colectate de la plante în vârstă de 1-2 ani. Ele sunt spălate, tăiate și uscate la aer.

Mod de preparare și administrare:
     Rizomii și rădăcinile, sub formă de decoct: o lingură de rădăcini uscate la o cană de apă. Se bea o singură cană în timpul zilei.
Pulberea proaspăt măcinată se administrează în doze de 1-2 g de trei ori pe zi.
Tinctura se prepară tot din rizomi și rădăcini prin macerare sau percolare, 10% în alcool de 70°. Se iau 10-15 picături de trei ori pe zi.

Contraindicații:
     A se evita băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din această plantă, deoarece le poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicată.
A se evita în cazul în care suferiți de: diabet, ulcer gastric și duodenal, afecțiuni hepatice și renale grave. Nu se recomandă în timpul sarcinii.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu