14.11.2013

Brândușa de toamnă

Nume latin: Colchicum autumnale.
Numiri populare: balura, blandusa, ceapa -ciorii, crinul-matii, ghicitoare, crinul-mâţii, gâgâţele, jiorele de toamnă, ruscea de poiană.

Compuși activi:
     Semințele conțin 0,30 - 0,60% (în cazuri excepționale 1%) alcaloizi de tip tropanolic, dintre care cantitativ predomină colchicina, precum și alcaloizi cu structura similară, notați cu literele A, B,C etc. Între acești alcaloizi, alcaloidul F este identic cu colcamina sau demecolcina, fiind un desacetil-metil-colchicină. Diferite alte substanțe izolate din părțile plantei și notate cu majuscule (D, I, J, M, O etc.) nu sunt de natură tropanolică, iar elucidarea structurilor chimice ale multora dintre aceste substanțe mai necesită cercetări. Din această specie s-a mai izolat și un glicozid-colchicozidul care prin hidroliză se dedublează în glucoză și di-metil-2-colchicină.  

Indicații:

     Are acțiune antiinflamatoare și analgezică, reumatism, gută.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Alcaloizii din brândușa de toamnă sunt foarte toxici, dar, în doze terapeutice sunt recomandați numai în preparate farmaceutice, precis dozate.

Mod de preparare și administrare:
     Se prepară numai de către industria farmaceutică și se administrează conform prospectului numai la recomandarea medicului.

Contraindicații:
     În sarcină, insuficiență hepatică și renală gravă. Se va evita la femei tratamentul în perioada sexuală. Se va utiliza cu prudență la oamenii în vârstă, de obicei la cei debili, cardiaci și la cei cu suferințe gastro-intestinale, sub supraveghere medicală.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu