14.11.2013

Brustur

Nume latin: Arctium lappa. 
Numiri populare: Blustur, bruscălău, brustan, caftalan, calcoceni, capitalei, captalan, capul călugărului, cârcei, ciulin, ghimpoasă, iarba boierului, lipan.

Compuși activi:
     Acizi cafeilchimici: acid cafeic, acid clorogenic și alți derivați ai acidului cafeic; inulină (27-45%), mucilagii până la 69%, compuși acetilenici sulfurați diverși, dintre care acizii aretic, arctinone și arctinale. Ulei esențial bogat în acizi amari; acid cortuzic și guianolizi dehidrocostuzicolactonici, sitosteroli stigmasteroli și acid gama-guadinino-n-butiric, lignani (neoarctina, arctigenina, arctiina, dancosteroli), săruri minerale.

Indicații:

     Întoxicații, reumatism, dermatoze, calculi renali, gută, bronșite, constipație, obezitate, poală albă, cistită, abcese, furuncule, diabet, celulită, transpirații abundente.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Rădăcinile se scot în lunile martie - aprilie, la plantele de doi ani și în octombrie – noiembrie, la cele de un an. Nu se smulg, se scot cu o cazma, se spală sub jet de apă, se rupe partea aeriană (tulpina, frunzele) a plantei, dacă sunt seci sau lemnoase se aruncă, dacă sunt prea groase se despică în trei-patru felii și se usucă la soare, puse în strat subțire sau artificial, la 35-50°C.
Frunzele se recoltează fără codite (petiol), în mai-iunie, înainte de înflorire, se usucă la umbră, puse pe un singur rând, în poduri, sau artificial, la 40°C și se întorc zilnic. Se păstrează în saci de pânză, la loc uscat. 

Mod de preparare și administrare:
     Decoct, folosind 2 lingurițe de rădăcină fragmentată mărunt, la o cană cu apă; se beau 2 căni pe zi.
Macerat la rece (6-8 ore) preparat din 4 linguri de rădăcină la 1 l apă. Întreaga cantitate se bea treptat în cursul unei zile. Pentru diabetici se recomandă asocierea în părți egale cu teci de fasole și frunze de dud, din care se prepară un decoct scurt (5 minute) compus dintr-o lingură amestec de plante la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
Extern: revulsiv puternic sub formă de frecții în dureri reumatice și articulare; ca stimulent al creșterii părului în combinație cu alte plante.
În dermatopații se utilizează sub formă de decoct concentrat 2 linguri la o cană de apă pentru aplicații locale, combinat cu tratamentul intern.

Contraindicații:
     Nu folosiți brustur dacă suferiți de diaree.
Nu se recomanda copiilor sub 15 ani.
Nu se recomandă în timpul sarcinii.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu