16.11.2013

Castanul salbatic


Nume latin: Aesculus hippocastanum.
Numiri populare:   aghistin, castan de cai, castan de India, castanul-calului, castanul-porcului.

Compuși activi:
     Diferă în funcție de părțile investigate. Astfel, cotiledoanele semințelor conțin amidon (40-60%), zaharuri (1-10%), baze purinice (adenină), saponozide triterpenice (6-8%) care imprima gustul amar-neplăcut al semințelor, între care escina, afrodescina, argirescina și criptoescina. Cotiledoanele mai conțin derivați flavonici, glicozizi ai cvercetolului și camferolului, cvercetin-3-4-diglicozid, spireozid și săruri minerale.
Tegumentul seminal conține polimeri ai D-catecholului și taninuri de natură catehică. Pericarpul conține saponozide triterpenice, pectine, și vitamine din complexul B.
Scoarța conține acid esculitanic, derivați oxicumarinici- esculozid, esculetinozid, fraxozid, fraxetinozid, scopolină, scopoletinozid și saponozide (escina și escigenina).
Frunzele conțin derivați flavonici, taninuri de natură catehică, derivați oxicumarinici, saponozide și vitamina C.
Florile sunt bogate în derivați flavonici (cvercitrină sau cvercitrin-3-rhamnoglicozid, rutozid, camferol-3-glicozid și 3-rhamnoglucozid), fiind lipsite de saponozide și derivați oxicumarinici.

Indicații:

     Flebite, varice, hemoroizi, antiinflamator.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Castanele se recoltează în septembrie și octombrie, când se coc. Ele se folosesc crude sau sunt conservate în alcool.
Scoarța se curăță de pe ramuri primăvara, mai ales pentru a extrage din ea aesculetina.

Mod de preparare și administrare:
     Din flori (numai din cele albe, nu și din cele roșii), din scoarța și din fructe se prepară diferite produse farmaceutice: unguente, tincturi, tablete, capsule, spraiuri, dar numai în industria de profil. În casă se poate prepara un decoct din coajă de pe ramurile tinere sau din coaja fructelor, folosind două linguri materie prima la o cană apă. Se fierbe timp de cincisprezece minute la foc domol, completând apă de evaporare. Se aplică local sub formă de comprese în flebite, varice, hemoroizi. 

Contraindicații:
     Preparatele fitoterapeutice, verificate științific, nu prezintă contraindicații, exceptând perioada de sarcină și alăptare.
Atenție! S-au semnalat cazuri de intoxicație în special la copiii care au consumat castane sălbatice. Aceste cazuri se caracterizează prin agitație, dureri de cap, vomă, febră, paralizie facială și respiratorie centrală, comă și chiar moarte. Imediat se fac spălături gastrice, transfuzie și analeptice.
A se evita în cazul în care suferiți de afecțiuni sau leziuni renale.
Persoanele care se află sub medicație anticoagulantă (warfarină sau aspirină) trebuie sa ceară sfatul medicului înainte de a consuma castan sălbatic.
Folosirea externă a plantei poate provoca reacții alergice. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu