19.01.2014

Coada șoricelului

Nume latin: Achillea millefolium.
Numiri populare: Alunele, brădățel, ciureșică, coada hârtului, coada șoarecii, crestățea, cricalic, iarba oilor, iarba șoarecelui, iarbă strănutătoare, prisnel, rotățele albe, sorecie, sorocină, țâța forcotecii.

Compuși activi:
     Coada soricelului conține 3-4% taninuri condensate și hidrolizabile, 0,3-1,4% ulei esențial format în special din linalol, borneol, camfor, betacaryofilene, 1,8% cineol și sesquiterpene lactonice compuse în special din guaianolide, un proazulen (achillicina), achillină, leucodină, germacranolide, flavonoide – în special apigenină, luteolină, izorbamnetină și rutozid. Amino-acizi (alanină, histidină, leucină, lizină), acizi grași (linoleic, palmitic și oleic), acizi fenolici – în special cafeic și salicilic, vitamine (acid folic și acid ascorbic), alcaloizi și baze alcaloidice (achiceine, achilleine, betaine și colină), alkane, polyacetilene, saponine, steroli, zaharuri și cumarine.

Indicații:

     Menopauză, oboseală, dureri menstruale, hemoragii, poală albă (leucoree), gastralgii, enterite, bronșite, constipație, nervozitate. 

Recoltare, uscare, păstrare:
     Tulpina, frunzele și florile se culeg în zilele însorite, între orele 12-14, când substanțele volatile și principiile active sunt prezente în cea mai mare cantitate în frunze și flori. Se usucă la umbră, în strat subțire, ori artificial, la 33°-35C° . Florile să fie albe, albe-roze, nu brunificate. Se păstrează în pungi de hârtie sau saci de pânză, la loc uscat.

Mod de preparare și administrare:
     Inflorescentele, o lingură la o cană cu apă, se prepară sub formă de infuzie; se beau 3-4 căni pe zi. Tot cu această infuzie se spală rănile sau se fac comprese. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (5 minute) din părțile aeriene ale plantei, folosind o lingură plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Același decoct se utilizează și în hemoragii, 4-5 căni pe zi. Stimulează și secreția de bilă. 

Contraindicații:
     Decoctul este contraindicat în hiperaciditate și ulcer gastric.
La unele persoane poate produce alergie.
Nu este recomandata în sarcină și alăptare.
Dozele mari pot produce amețeli și dureri de cap.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu