De la plantă la medicamentul eficient
România are o diversitate de plante medicinale, o bogație care nu mai este întâlnită în nici o țară din Europa și aici vorbind despre plantele medicinale sălbatice lăsate de Dumnezeu să crească pe pământul nostru. Natura este cel mai bun doctor, pentru că ea vindecă aproape toate bolile existente pe pământ. Exteriorul şi interiorul omului intonează acelaşi cântec: “Toate din mine şi de mine slăvesc numele Domnului”. Această ordine, această armonie, ce se cheamă sănătate, se suprimă prin intervenirea unor tulburări, ce le numim boli. Toate bolile, oricum s-ar numi, îşi au rădăcina, în sânge, ori mai bine zis în turburările sângelui, când acesta e împiedicat în circulaţia sa, ori e stricat prin intervenirea unor substanţe străine.
Mulți medici rămân stupefiați când descopera că unul dintre pacienții lor s-a vindecat așa, deodată, parcă fără nici un motiv aparent, în vreme ce ei pierduseră orice speranță și nu-i mai recomandaseră nici un tratament. În mod sigur natura s-a ocupat de acel bolnav! Cei mai înțelepți specialiști admit concurența ei loială și îi recunosc meritele.
Când ne lovește o boală, ceea ce nu de rareori ni se întâmplă, ori ne ia pe nepregătite, nu trebuie să rămânem cu brațele încrucișate în semn de neputință. Dimpotrivă, trebuie să căutăm drumul cel bun pe care să-l urmăm, acela de unde vine și omul, pentru că oricine știe că Dumnezeu a făcut omul din pământ, este îngropat în pământ și la fel el trebuie să se hrănească doar cu ce crește pe pământ.
Când boala bate la ușă, strângeți-vă toate puterile și nu vă pierdeți niciodată speranța!
Dacă astăzi ne putem bucura de foloasele medicinei naturale, aceasta se datorează faptului că, de-a lungul timpului, strămoșii noștri au descoperit care plante au proprietăți terapeutice.
Dacă vrem să beneficiem de marea diversitate și de potențialul terapeutic al plantelor, avem multe informații de acumulat. Când beți un ceai consumați un medicament din plante. Deși acest preparat este băut adesea doar din plăcere, el este baza fitoterapiei, conform căruia plantele pot avea un puternic efect fiziologic asupra organismului. Efectul unei plante asupra organismului variază mult, în funcție de constituenții săi activi. Menta de exemplu, conține mentol, care are efect calmant și antiseptic, relaxează stomacul și ajută digestia.
Multe persoane care folosesc remedii din plante presupun că acestea sunt complet inofensive deoarece sunt naturale. De fapt,ele conțin compuși organici activi foarte puternici care trebuie administrați cu precauție.
Există multe avantaje ale cultivării plantelor acasă, sunt aspectoase, multe pot fi folosite la gătit iar dacă doriți să le utilizați în scop medicinal, puteți fi siguri de prospețimea și puritatea lor. Însă niciodată o plantă medicinală de cultură nu se va compara cu una sălbatică.
Legislația românească
Plantele medicinale se găsesc pe piața românească sub forme variate: plante proaspete sau uscate, tincturi, capsule, tablete, unguente, creme. Ele sunt comercializate în principal prin rețelele de magazine tip Plafar. Multe dintre ele poartă denumirea comercială de “ supliment nutritiv ”. În țara noastră, producția, procesarea și comercializarea plantelor medicinale și aromatice sunt reglementate de Legea nr. 491 din 18.11.2003, Legea plantelor medicinale și aromatice. Conform acestui act normativ, în categoria plantelor medicinale și aromatice se înscriu cele cuprinse în catalogul și nomenclatorul național al plantelor medicinale și aromatice din cultura și flora spontană sau din catalogul oficial comunitar, ori al unui stat membru al Uniunii Europene. Pentru a putea fi lansate pe piață, atât plantele medicinale ca atare, sub formă proaspătă sau uscată, cât și produsele obținute prin procesarea acestora trebuie să fie conforme cu normele tehnice de producere și comercializare, stabilite de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. În plus, produsele obținute prin procesarea plantelor medicinale și aromatice și având indicații terapeutice care se încadrează în categoria medicamentelor și se autorizează pentru introducerea pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului. Pe piața românească se comercializează și plante medicinale și aromatice, în stare proaspătă și procesate, care provin din Uniunea Europeană, dacă îndeplinesc condițiile stabilite de reglementările legale naționale în domeniu.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu