Nume latin: Viburnum opulus.
Numiri populare: Calin, clocotei, malin, bulgare de zapada.
Compuși activi:
Scoarța conține taninuri, la fel ca și florile, în special astragalină (camferol-3-glicozid) și peonozid (camferol-3-7-diglicozid), precum și alți derivați fenolici.
Indicații:
Calmant, antispastic, cardiotonic, laxativ-purgativă, crampe gastrice, dureri de spate,stres și anxietate, afecțiuni ale sistemului nervos, artrită, hipertensiune.
Recoltare, uscare, păstrare:
Florile se culeg și apoi se usucă.
Scoarța se recoltează prin jupuire în fâșii. Momentul cel mai propice este primăvara sau la începutul verii, când apar florile. Este esențial să nu recoltați prea multă scoarță, altfel copacul poate muri.
Mod de preparare și administrare:
Florile sub formă de infuzie, o linguriță la o cană cu apă. Scoarța sub formă de decoct, 2 lingurițe la o cană cu apă. Fie din infuzie, fie din decoct nu se vor lua mai mult de 2 căni pe zi, în mai multe reprize.
Contraindicații:
Fructele sunt otrăvitoare și nu trebuie ingerate.
A nu se administra în sarcină și alăptare.
Totul despre plantele medicinale romanesti, totul despre plante, denumiri latine ale plantelor, denumiri populare ale plantelor, compusi activi ale plantelor, indicatii ale plantelor, perioada de recoltare a plantelor medicinale, uscare plante medicinale, pastrare plante medicinale, preparare si administrare plante medicinale, contraindicatii plante medicinale, plante medicinale romanesti poze, contraindicatii ale plantelor medicinale, plante medicinale romanesti.
20.11.2013
Călinul
Etichete:
bulgare de zapada
,
clocotei
,
contraindicații
,
denumiri populare calin
,
despre călin
,
indicatii călin
,
malin
,
mod de preparare si administrare
,
păstrare
,
recoltare
,
uscare
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu