Nume latin: Nepeta cataria.
Numiri populare: Cătușa mică, cătușnică, floare de nimica, iarba flocoasă, iarba mâței, iarba vântului, rochiţa rândunelei, poala rândunicii, poala Maicii Domnului.
Compuși activi:
Părțile aeriene ale plantei, recoltate în timpul înfloririi, conțin 0,20-0,70% ulei esențial cu o compoziție chimică diferită, în funcție de proveniență, constând în principal, în: carvacrol, nepetol, citral, acid nepetanic, nepetalactone și mici cantități de timol și pulegonă, săruri minerale.
Sedativ, anestezic local, antireumatic, antispastic, astrigent, carminativ, diaforetic, emenagog, febrifug, tonic, crampe stomacale, insomnii.
Recoltare, uscare, păstrare:
Frunzele se culeg odată cu florile și se usucă la umbră în strat subțire.
Mod de preparare și administrare:
Infuzie dintr-o lingură de plantă recoltată în timpul înfloririi și uscată la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi.
Rezultate mai bune se obțin din tictură preparată din 20 g plantă la 100 ml alcool de 70°, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 20-25 picături de trei ori pe zi. Din tinctură se poate prepara un sirop în proporție de 10 ml tinctură la 100 g sirop. Se iau 5-6 lingurițe pe zi.
Extern, se recomandă empiric pentru stimularea salivației și combaterea durerilor de dinți. În acest scop, frunzele se spală bine și se mestecă bine.
Contraindicații:
Sub formă de infuzie sau tinctură, în dozele recomandate, nu prezintă contraindicații. Uleiul esențial nu este iritant, nu produce sensibilizare. În concentrații mari, este toxic. Contraindicat în perioada sarcinii.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu