19.01.2014

Crețișoara

Nume latin: Alchemilla vulgaris.
Numiri populare: Umbrarul doamnei, umbrarul muntelui, brumărie, creţărel, palaşcă.

Compuși activi:
     Părțile aeriene ale plantei conțin 6-8% tanin care prin hidroliză dă acid elagic și luteic; mai conține substanțe grase formate din acid palmitic și stearic, fitosteroli, săruri minerale și alți compuși a căror structură chimică nu a fost pe deplin definită.

Indicații:

     Astrigent, anticoagulant, stomahic, antidiareic, antihemoroidal, metroragie, hematurie, răni, menstră neregulată sau abundentă, prurit, inflamații, celulită, gingivită, piele îmbătrânită, vergeturi.

Recoltare, uscare, păstrare:
     Florile, frunzele și rădăcinile se culeg din mai până în septembrie, apoi sunt uscate într-un loc ferit de soare.

Mod de preparare și administrare:
     Din o lingură plantă (părți aeriene și subterane) se prepară o infuzie până la fierbere. Se lasă la cald, la foc foarte domol 10-15 minute, apoi se filtrează. Se beau 1-3 căni pe zi. Aceeași infuzie poate fi utilizată și extern.

Contraindicații:
     Femeile însărcinate sau care alăptează.
Cereți sfatul medicului în cazul în care vreți să consumați crețișoară și urmați, în același timp un tratament cu aspirină sau medicație anticoagulantă.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu